Varaventtiili Hyvä antaa vähästäänki, paha ei paljostakaan...

Kauas eläkkeet karkaavat...

Lueskelin aamulla Timo Suhosen blogista Savon Sanomissa, että hän on 21 vuoden työuralla tienannut yli 700000€ ja sillä kartuttanut eläkettä hieman alle 1000€. Tienattuna tuo 700k€ on melkoinen summa rahaa, mutta eläkekertymä ei vielä tässä vaiheessa päätä huimaa. Timo on sen ikäinen, että eläkkeelle on vielä vähintään toiset 21 vuotta aikaa, joten luulisi eläkettä ehtivän kertyä sen verran, että sillä edes jotenkin elää, elleivät mitkään kertoimet syö pottia ennen h-hetkeä. Jos rahasta tekee tiukkaa, niin ehkä voi yrittää samaa temppua kuin vuorineuvokset. Portugalissa tai muissa veroparasiittien lintukodossa saattaisi pärjätä pienemmälläkin rahalla. Joka tapauksessa, eläkkeen määrän haihtuminen tai eläkeläisten maastamuutto kevyemmän verotuksen maihin ei ole otsikon aiheena. Aihe kumpuaa tietysti siitä, että kaiken edellytyksenä on eläkeiän saavuttaminen hengissä. Se ei enää tunnu senkään vertaa itsestäänselvyydeltä kuin ennen.

Menin nimittäin Timon blogin innoittamana osoitteeseen Ilmarinen.fi tarkastamaan millaista eläkettä minä mahtaisin saada, ja ennenkaikkea, milloin. Hyvin nopeasti löysin (valitettavasti) eläkelaskurin, josta voi näppärästi katsoa milloin pääsee eläkkeelle ja paljonko tuota mannaa on silloin luvassa. Näppäilin luvut laskuriin ja painoin nappia, ihan vaan kohdatakseni karun todellisuuden eläkeuudistuksen seurauksista. Olihan noista toki kuullut aiemminkin, mutta nyt se vasta realisoitui kunnolla kun katsoin sitä Ilmarisen laskurista.

Ainakin itselle on jotenkin tullut selväksi ajatus, että eläkkeelle siirrytään 63 - 65 vuotiaana, joten laskurin ilmaisemat "aikaisintaan 66v" ja "tavoite 69v" olivat järkytys! Sitäpaitsi eläkeuudistuksen yhteydessä on puhuttu mielestäni harhauttavasti siitä että eläkeikä nousee vuoteen 2027 mennessä 65:een vuoteen. Ehkä tarkoituksella on jätetty mainitsematta, että "Ai niin... te pääsettekin eläkkeelle vasta 70 vuotiaina."

Järkytyksestä toivuttuani ryhdyin tekemään laskurilla kokeiluja, eli muutin syntymävuotta eri suuntiin. Hyppäsin ikävuosissa itseäni 10 vuotta nuorempaan ikäluokkaan ja sieltähän se varsinainen shokki tuli! Tuon 1983 syntyneen ikäluokan eläköitymisiän alaraja tulisi olemaan 67 v 3kk ja tavoiteikä 70v 1kk... Siis laskurin mukaan vuonna 1983 syntyneille tavoitteena on tehdä hommia yli seittemänkymppiseksi asti! 

Laskurissa on toivottavasti virhe, koska muutoin tuo otsikkoni pitää liiankin hyvin paikkansa. Kauas eläkkeet karkaavat, niin minäkin...

ps. Jos tästä jotain positiivista pitää etsiä, niin ainakin ehdin maksaa asuntolainan pois hyvissä ajoin ennen eläkeikää. Aiemmalla aikataululla olisikin tehnyt tiukkaa indecision

(edit. muokattu)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos luit Timo Suhosen blogia huolella, huomasit, että hän kirjoitti, että hänen tämänhetkinen työeläkeensä on karttunut yhteissummasta joka on 729 373,21 euroa. Tämä on tapahtunut 21 vuoden työuran tuloksena.

Tuo runsas 700 000 ei ole hänen maksamiensa työeläkemaksujen määrä, vaan työeläketulo eli palkkasumma. Jos se nimittäin olisi hänen työeläkemaksujensa määrä, palkkasumman pitäisi olla enemmän kuin 3 miljoonaa, mikä tarkoittaa yli 12 000 euron kuukausituloja. Ja jos sillä irtoaisi vain 900 euroa/kk eläke, kuten hän kirjoittaa, eläkejärjestelmä todella rosvoaisi rahat. Aivan noin hullusti asiat sentään eivät ole.

Käyttäjän JaniHuhtamella kuva
Jani Huhtamella

Todellakin! Ihmettelinkin tuota summaa. Täytyy korjata kirjoitusta ja olla tarkempi jatkossa. Kiitos huomautuksesta.

Käyttäjän TimoSuhonen kuva
Timo Suhonen

Hei Jani. Todellakin kun blogin lukee huolella, tietää mitä ajoin takaa :) Terveisin Timo Varkaudesta.

Käyttäjän JaniHuhtamella kuva
Jani Huhtamella Vastaus kommenttiin #4

Moi Timo! Todellakin :) Ensimmäisellä kerralla sekoitin "kartuttamisen" ja "karttumisen" keskenään. Ehkä se nyt on asiallisemmassa muodossa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Aamulla laskeskelin Timo Suhosen maksaneen työeläkemaksuja 21v aikana noin 150.000e eli noin 6ooe kuukaudessa, pitäis siinä olle jonkin verran myös korkotuloja.

Toimituksen poiminnat